Wat een ontwikkelingen!

Inner awesomeVorige week een mooie afsluiting gehad van het tweede ITIP jaar.  Het volgen van de opleiding, het schrijven met het werkboek “Innerlijk Pelgrimeren”, en het verblijf in Litouwen vullen elkaar prachtig aan. Maar ik merk ook dat het af en toe veel is. Het verblijf in Litouwen zorgt regelmatig voor het onderzoeken van gevoelens en overtuigingen die ik heb. Met name op het vlak van vertrouwen hebben in mijzelf en mijn kunnen. Zowel op praktische als emotionele vlakken. Maar telkens wordt weer duidelijk dat door open te bespreken waar ik tegenaanloop, de dingen als vanzelf weer op zijn plekje vallen. Iets wat niet altijd gemakkelijk gaat. Ik heb gemerkt dat ik toch nog dingen in de schaduw heb zitten, ik niet helemaal mezelf ben in iedere situatie maar er vaak een laagje vernis overheen zet. Een “iemand” wil zijn. Dat gaat er langzaam maar zeker steeds verder vanaf. Soms heel eng, maar wel erg goed. En tot nu toe is het een mooi proces waar ik veel van geniet! Het is een soort binnenste buiten! En dan letterlijk.

Verder is Peter weer terug op honk. En ook wij samen hebben  aardig wat te doen gehad. Beide zijn we aan het ontdekken hoe we de stap naar wonen in Litouwen willen gaan maken. Dat we hem willen maken, dat hebben we gelukkig duidelijk. Ook het wonen in een strobalen huis hebben we samen duidelijk. Maar er komt aardig wat bij kijken. Ook de vorm en wijze van samenwerking met Bas, het deelnemen in Izreal.eu en het complete plan helder krijgen, nemen de afgelopen dagen behoorlijk wat tijd in beslag. Maar het is leuk! We voeren intensieve gesprekken die samengaan met behoorlijk wat lol. In ieder geval hebben we duidelijk dat we nog een periode flink moeten sparen, dus een baan is zeer welkom!

_MG_6211Samen met Peter is ook mijn vader voor 10 dagen naar Litouwen gekomen. Dat was spannend! Mijn vader is nog nooit op vakantie geweest. En ik heb mijn vader nog nooit een lange tijd bij mij op visite gehad. En dan ook nog op visite op een bouwplek. Maar het is heerlijk! Het is jammer dat het zo vreselijk warm is, iedere dag tot nu toe tot 30 graden. Daardoor kan hij niet zoveel rommelen, maar hij vermaakt zich toch best! Hij heeft met deze warmte, in de kas al het onkruid van de bodem weggeknipt….een echt hels karwei door de warmte. Ook al wachtte hij tot de avond, dan nog was het in de kas boven de 25 graden. Maar het resultaat mag er zijn! Verder zijn we een paar keer met zijn allen uit eten gegaan, en hebben we in de avonden af en toe een leuke discussie. Vandaag zijn we een dagje eropuit geweest. Een beetje door de omgeving getoerd en naar een museum en observatorium geweest. Het was een hele klim, en een stuk lopen door het museum waarbij we uitleg kregen van een Litouws /Engels sprekende gids. Maar mijn vader kon gewoon in het Engels vragen hoe ze dat deden met het wassen van de ramen in de hoge uitkijkkoepel!  Helemaal trots!!! In het museum hebben we uitleg gekregen over de gebruiken van de oude Litouwers, die samenhingen met de gebrekkige kennis van ons heelal.  Zo was er een enorme schijf, zoals een horoscoop, daar waren de feestdagen die verbonden waren met de stand van de zon in afgebeeld. Die Litouwers feesten heel wat af! Verder mooie oude gebruiksvoorwerpen waarop allerlei vormen van de zon waren aangebracht. Ook veel foto’s van het heelal en een korte film waarin een soort Google Earth animatie was gemaakt met in en uitzoomen van de aarde naar het uiterste van het heelal, en weer terug. In de grote tuin rond het complex was een start gemaakt met het uitbeelden van de zon met alle planeten. Ook dat was indrukwekkend mooi! Grappig;  een super modern gebouw midden tussen de oude boerderijtjes in het groene landschap wat zo kenmerkend is voor Litouwen. Morgen wordt het wat minder warm, en tot zaterdag ziet het er beter uit, rond de 20 graden. Dan kan mijn vader ( en ook wijzelf !) wat beter uit de voeten. En het bezoek van mijn vader is zeker voor herhaling vatbaar!

 

IMG_1365En verder…….mijn behoeften aan gewone huiselijke dingen is weer een stukje meer bevredigd; er is een wasmachine! Afgelopen week had Dolan al een prachtige waslijn in elkaar gezet midden op het veld bij de kas. Vol in de zon en de wind. Maar na twee keer voor niets naar de camping vlakbij te zijn gereden, besloten we de wasmachine die in de opslag stond toch maar alvast neer te zetten in de aanbouw die nog niet helemaal af is. Voor mij een groot plezier, lekker rommelen met de was, wapperend aan de lijn. genieten vind ik dat! Het is echt zo dat het voor mij belangrijk is om een thuis te creëren. En blijkbaar doe ik dat door super huishoudelijke dingen te doen. De eerste dag dat ik hier op visite was ging ik een grote pan soep koken, toen ik hier met mijn yurt voor langere tijd kwam kocht ik direct een fijne theepot ( die ik vervolgens zelden gebruik :) ) en twee theebekers, in de yurt mijn aanrechtje en om de zoveel tijd schop ik iedereen het huis uit en ga met lekkere muziekjes aan de huiskamer schoonmaken en opruimen…….allemaal dingen om een thuis te maken. En ook wel om het stuur vast te houden. Dingen waarvan ik weet hoe ze werken en waarvan ik precies weet hoe en wat, …en ik goed in ben. Dat is prettig naast alle nieuwe dingen waarbinnen ik nog zoveel te leren heb. De moestuin is een uitdaging doordat ik niet precies weet of het wel goed gaat met de plantjes, en we hebben raar weer, wat telkens omslaat met grote temperatuur verschillen. Dus de plantjes hebben het zwaar….en ikke soms ook :)

image 3Ook ben ik afgelopen week gestart met het verder afmaken van de bank met kachel erin. Heerlijk met mijn handen in de klei, kneden, vormen en laten ontstaan. En ook hier; niet precies weten hoe het allemaal werkt. Waar moet waterige klei op, waar wat stevigere, hoe draai ik met boor en mixer de klei, zand, water en stro tot een bruikbaar geheel? En nog belangrijker; hoe vorm ik de bank en de muur erachter?

Het motto is; gewoon loslaten en op het moment het _MG_6213antwoord geven. Het is er allemaal,  daarop vertrouwen is nog een hele klus, af en toe!

Of zoals ik veelvuldig hoor; er is geen controle, controle is een illusie!! Dusssss………

 

 

Dit artikel is geplaatst in Uncategorized. Bookmark hier de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>