Van de regen in de drup

Gisteren is het gaan regenen, eerst was de voorspelling dat er ook een flinke onweersbui zou komen, dus hebben we de ochtend besteed aan voorzorgsmaatregelen voor de Yurt. Gelukkig bleek na nogmaals te checken dat het mee ging vallen. De voorspellingen hier veranderen echt met het uur. Het lijkt erop alsof men de weerpagina vult met iets wat wel leuk lijkt voor de volgende dag, om vervolgens in de loop van de ochtend het hoofd buiten de deur te steken en dan het weerbericht weer aan te passen naar hoe het dan is. Dus zijn wij blij met onze eigen Peter (Thimofeef ).

Door de regenachtige dag heb ik mooi de tijd gehad om alle aanwezige zaden te inventariseren en het teeltplan digitaal uit te werken. Ook hebben we tijdens de droge uurtjes de groentebedden die nog afgedekt lagen met stro, leeggehaald, omgespit en voorzien van compost. Twee bakken zijn er nu klaar om beplant te worden. er moeten er nog vier en dan zijn ze allemaal klaar!

CIMG0797

Ik realiseer me dat ik nog geen rondleiding heb gegeven. Doordat Dolan, een jongen die hier ook voor langere tijd verblijft, dit al in elkaar had gezet op zijn eigen blogsite (erthwalker.izreal.eu ), is het voor mij nu een makkie om jullie even mee te nemen in een rondje over het terrein, het huis en onze yurt.

We beginnen bij het huis. Dit is een project wat niet zou misstaan in de BBC serie “Grand Designs”.  Het was oorspronkelijk een klein houten huisje, zoals er hier overal her en der verspreid in het landschap staan. Bas, de eigenaar, is het huis aan het uitbouwen naar een ruim, riant onderkomen. Het was oorspronkelijk bedoeld voor 8 personen die hier permanent zouden gaan wonen. Lopende 2013 is gebleken dat het werk wat dit met zich meebracht toch niet helemaal klopte met de idealistische beelden van de mensen die zelfvoorzienend wilde gaan wonen en werken. Dus heeft hij het huis in de afgelopen periode zelf verder gebouwd. Het is een grote klus, maar Bas heeft een filosofie; “wat vandaag niet lukt, doen we morgen” en dat maakt dat ie dit vol kan blijven houden. Het huis is opgetrokken uit een houten skelet wat is opgevuld met dikke stroleem substantie.  Daarna gaan er drie lagen iets dunnere stroleem stuc op de muren, die daarna nog een afdek laag krijgen met kalk ( lime ). Als je de grootte van het huis in ogenschouw neemt een giga klus! En dan moet ook de binnenzijde nog. In de tussenliggende periode leeft Bas tijdelijk in het oude gedeelte van het huisje. Omdat dit van tijdelijke aard is, is dit gewoon net leefbaar, met minimale voorzieningen. Maar het werkt prima! We koken op het origineel houtgestookt fornuis, water komt uit een jerrycan van 30 liter met een kraan erop. En met mooi weer eten we buiten. Daar is een dubbele rokcetstove, met BBQ ertussen, gebouwd van stroleem. Hieronder een kleine impressie;

CIMG0681 CIMG0683 CIMG0685 CIMG0692

CIMG0708 CIMG0723 CIMG0729-2 CIMG0730

Het toilet is, net als vroeger in Nederland, een buitentoilet. Als je er gebruik van maakt hoor je de wind langs het deurtje en waneer de “arbeid” gedaan is, dek je het af met zaagsel dat in een emmertje naast je staat. Eens in de paar dagen wordt de put onder het houten zitgedeelte glad gemaakt met een riek. Want we maken met 6 personen best leuke bergjes in de put! Het douchen wordt geregeld door een emmer water op de kachel of rocketstoof op te warmen en vervolgens wordt de jerrycan op temperatuur gebracht met dit water. Deze wordt op het dak van een klein hokje gelegd en als je het kraantje opent, kan je jezelf heerlijk afspoelen. Dit lijkt spartaanser dan het is, want eigenlijk is het een heerlijke douche. Maar eerlijkheid gebied me om ook te melden dat er op een tien minuten afstand rijden een camping is waar we ook regelmatig met een douchemuntje onder de douche stappen. Toch net iets fijner als het koud weer is! Het water komt uit een put buiten. Hier is een pomp in aangebracht zodat het gemakkelijk naar boven komt. Het is grondwater en smaakt beter dan dat wat er in Nederland uit de kraan komt. Het is ook gemakkelijk dat we er een lange tuinslang op aan kunnen sluiten en zo de bakken in de tuin mee kunnen besproeien. We hoeven dus niet te slepen met een boel gieters!

CIMG0709 CIMG0778 CIMG0780

CIMG0686Dan de rest van het terrein van 4,5 hectare. Hierop zijn een aantal schuren, een kleine sauna en veel natuur! Er is ook een groot gat gegraven, het is de bedoeling dat dit in de toekomst onderdeel uit gaat maken van een waterzuiverings systeem. Het wordt dan een vijver wat het water uit het huis kan zuiveren door beplanting en bezinking. Het wordt aangesloten op een beekje wat langs het huis loopt. Omdat het terrein aflopend is, kan er ook nog elektriciteit gewonnen worden door de waterstroom die er gaat ontstaan. Maar voorlopig is het alleen nog een diep gat.

 

CIMG0785

Ongeveer op het midden van het terrein een vuurplaats. Dit plekje is benoemd tot Peter zijn plekje; als het ff te druk wordt, en het weer het toelaat, is ie daar op het bankje te vinden! Er is nog een klein stukje bos op het terrein en verder veel, heel veel, natuur. Mooie vergezichten, open luchten en bos in overvloed. In de avonden horen we de vossen die in het paarseizoen zitten. Mijn hemel wat hebben die een vreemde, angstaanjagende schreeuw als ze opgewonden zijn! En een paar dagen geleden reden we in de schemering bijna een wild zwijn van zijn sokken!

Maakt u nog wel eens iets  mee….nou, nee…. :)

Maar het allerliefste wild is  James, de kater. Die heeft de yurt ontdekt als heerlijke uitvalbasis. Als Bas denkt dat ie muizen gaat vangen, ligt hij prinsheerlijk bij de kachel op ons bed. Maar ook wijzelf hebben het goed in ons “huisje”.

IMG_1252 IMG_1254 IMG_1255 IMG_1256 IMG_1257

Helaas is er vanaf vannacht al regen, regen en nog eens regen aan het vallen. En doordat we de viltdoeken niet helemaal zo hebben zitten als het hoort, is ie helaas een beetje aan het overstromen via de voordeur en een stuk vilt naast de voordeur. Maar met een grote handdoek, en wat geknutsel hebben we het ergste ondervangen en kan het de pret dus niet drukken!

 

 

 

Dit artikel is geplaatst in Uncategorized. Bookmark hier de permalink.

5 Responses to Van de regen in de drup

 1. Inge zegt:

  Wat een mooi avontuur!

 2. timers zegt:

  Als ik jou verslag lees moet ik denken aan de tijd met de tent op de camping de Hannebroek

  • christel zegt:

   Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Dat was ook lekker aanklooien met van alles! Alhoewel ik toen nog erg klein was, weet ik dat dat wel een hele leuke tijd was!

 3. Marit zegt:

  Wat een fantastisch onderkomen bouwen jullie daar. Vooral het plan met het water klinkt erg ingenieus en ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken en ik kom graag, indien jullie dat ook leuk vinden, alles eens in het echt beleven!

 4. Jaap zegt:

  Buitengewoon indrukwekkende ervaringen die je met ons deelt. Het ademt vooral “geen stress”. Ik hoop voor jullie dat het weer snel opknapt. En dan toch maar weer even werken aan de yurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>